Wallu fundeeraa- kevät etenee vai eteneekö?

Kevät etenee vai eteneekö?

Yhtenä kevään mittareista olemme pitäneet Äkäslompolossa sitä, että joutsenet ovat perinteisesti saapuneet tunturiin viikolla 15. Vaikka tämä kevät 2020 on monella tapaa ollut erilainen kuin aikaisemmat keväät, onneksi on jotain pysyvääkin. Istuessani pari viikkoa sitten Ounasjoki törmällä Weikon kanssa, sydämeni salpautui, kun kuulin laulujoutsenien tutun trumpettiäänen.

Kevät aurinko on saanut räystäät tippumaan, mutta kyllä talvi pitää vielä otteessaan. Kun yöt ovat riittävän kylmät, tulee suotuisat hankikanto kelit ja niistä on nyt päästy nauttimaan. Pilkkimistä rakastaville on ollut vielä sopivaa keliä ja olenpa vielä nähnyt jopa moottorikelkalla ajettavan.

Kevään merkki on myös ajotien varsille ilmestyneet porot. Ne on nyt vapautettu talviaidasta ruoan hakuun.

Omassa päässäni kevään eteneminen loppui hetkellisesti viikkoon 12, kun valtakuntaan julistettiin poikkeustila. Me tunturissa asuvat ja matkailijoita palvelevat olemme niin syvästi urautuneet näihin viikoittain vaihtuviin talven lomailijoihin, että vei oma aikansa hyväksyä, että tällä perinteisellä tavalla ei tämä talvi nyt etene.

Nyt meidät pakotettiin itse kukin totuttelemaan uuteen normaaliin ja kyllähän meistä moneksi on, eikö?

Minä olen ollut vahvasti mummin roolissa Elsan kanssa milloin pulkkailen, milloin vesivärillä pääsiäismunia maalaten, milloin lasten kirjoja lukien. Weikko on meillä vakioseuralainen. Tällainen perheen kanssa touhuaminen on itselleni parasta ajanvietettä. Reipas touhuaminen vie ajatukset pois siitä runsaasti uutistulvasta, mitä saadaan kuulla tv:stä ja radiosta päivittäin.

Me ylläsläiset olemme ajanhermolla ja vastuullisesti noudatamme hallituksen määräyksiä. Niinpä Ylläs Soikoon ry:n hallitus on tällä viikolla tekemällään päätöksellä peruuttanut tämän kesän Ylläs Soikoon tapahtuman. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran heinäkuussa 2021.

Alueellista tilannettamme kannattaa seurata osoitteesta www.yllas.fi.

Tornien taistokin on jouduttu perumaan, mutta me avaintiimiläiset seuraamme kevään etenemistä omin lintuhavainnoin. Anu oli nähnyt Mailan putiikin sillalla sinisorsan ja jossain muualla telkän. Kyllä se kevät tännekin etenee. Saisi tullakin maltillisesti, ettei suurtulva kastele meitä.

Wallu

Elsa ja Weikko pulkkailemassa