Luovia ideoita koronan keskellä – mökkien avainpalveluun ratkaisuja hotellimaailmasta ja suomalaisesta desinfiointi-innovaatiosta

Kun koronapandemia sai YlläsAvaimen yrittäjän kehittämään liiketoimintaansa, ryhdyttiin hotelleissa käytettyä varausjärjestelmää muotoilemaan mökkien avainpalvelun tarpeisiin. Samalla sairaalamaailmasta tuttu desinfiointilaite sai uuden roolin avainpalvelussa. Kehittämistoimenpiteiden myötä YlläsAvaimessa säästyy noin 72 henkilötyöpäivää vuodessa. 

– Ainoa keino selvitä oli muuttaa vanhoja toimintatapoja, mökkien ja mökin avainten huolintayrityksen YlläsAvaimen yrittäjä Tiina Walin-Jatkola muistelee aikaa, jolloin koronapandemia lamaannutti matkailun.

Ajatus liiketoiminnan kehittämisestä oli kytenyt yrityksessä jo pitkään, mutta vasta korona sysäsi toimenpiteet liikkeelle. Walin-Jatkola ajattelee positiivisesti:

– Yritystoiminnan kehittäminen jatkuvan matkailusesongin keskellä oli ollut vaikeaa. Korona toi alalle pysähdyksen, jolloin aikaa kehittämiselle löytyi.

Erityisen innoissaan hän on yrityksensä digiloikasta. Majoitusalan teknologiaratkaisuja tarjoavan Hoist Groupin hotellinvarausjärjestelmää on ryhdytty räätälöimään YlläsAvaimen tarpeisiin. Järjestelmä on poikkeuksellisessa käytössä, sillä YlläsAvain huolehtii nimenomaisesti mökkien ja huoneistojen avainten luovutuksesta ja siivouksista. 

Hoist Groupin ohjelmistoista Suomessa vastaava Antti Käppi on iloinen yhteistyöstä ja kuvailee tehtyä kehittämistyötä hauskaksi yhtälöksi, koska kyseessä on varausjärjestelmä yritykselle, jolla ei ole yhtään hotellihuonetta. 

– Ratkaisu sopisi myös muihin tuntureihin ja lomakeskuksiin, joissa on vastaavaa toimintaa, Käppi sanoo. 

Järjestelmän käyttöönoton myötä varattujen mökkien tiedot ovat mobiilisti avain-, siivous- ja huoltopalvelun saatavilla ja lomalaiset saavat avaimensa entistä näppärämmin saapuessaan Ylläkselle.

– Ohjelmistoilla ja niiden kehityksellä ollaan saatu helpotusta YlläsAvaimen arkeen. Seuraavassa vaiheessa asiakkaille saadaan mahdollisuus ilmoittaa mobiilisti majoituskortin tiedot, Käppi kertoo kehittämistyön etenemisestä.

Tehokasta desinfiointia

YlläsAvain huolehtii satojen mökkien ja huoneistojen avaimista Ylläksellä. Tunturikeskuksen majoituskohteiden avaimet vaihtavat omistajaa keskimäärin kerran viikossa. Avainten desinfiointi on virusten ja bakteerien leviämisen ehkäisyn kannalta erityisen tärkeää.

Apu työlääseen desinfiointiin löytyi suomalaisesta UVC-ledeihin perustuvasta desinfiointi-innovaatiosta. Kemikaalittomiin desinfiointiratkaisuihin erikoistuneen LED Tailorin Suomessa kehittämä ja valmistama WiSDOM DS -pintadesinfiointikaappi pääsi YlläsAvaimen toimistolla uudenlaiseen käyttöön. 

– Desinfiointikaappi tappaa sinne laitettavien tavaroiden pinnoilta kaikki virukset ja bakteerit kolmessa minuutissa käyttäen LED-tekniikalla tuotettua ultraviolettivaloa, LED Tailorin toimitusjohtaja Harri Rautio esittelee.

Hän kertoo, että desinfiointikaappi on alkujaan kehitetty terveydenhuollon pienvälineiden ja -laitteiden desinfiointiin:

– Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa laitteella desinfioidaan esimerkiksi stetoskooppeja, verenpainemittareita ja henkilökunnan avainkortteja. Laite käy kaikkien pienesineiden desinfiointiin.

Terveydenhuollon sektorille LED Tailorin UVC- ja sinivaloon pohjaavia desinfiointiratkaisuja jälleenmyyvässä Steripolarissa iloitaan uusista aluevaltauksista.

– Virusten ja bakteerien leviämistä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä pitää olla käytössä myös terveydenhuollon ulkopuolella. On hienoa, että matkailuyritys on lähtenyt katkaisemaan mikrobien tartuntareittejä esimerkiksi UVC-desinfiointilaitteella ja näin turvaamaan niin kotimaiset kuin ulkomaiset asiakkaat sekä työntekijät, joiden sairauspoissaoloihin hyvät hygieniakäytänteet suoraan vaikuttavat, Steripolarilla infektioiden hallinnan tuoteryhmäpäällikkönä työskentelevä Hanna Nevalainen kommentoi.

Kehittämistoimenpiteiden myötä YlläsAvaimessa säästyy noin 72 henkilötyöpäivää vuodessa. 

– Säästetty aika käytetään asiakkaidemme parempaan palveluun ja yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, Walin-Jatkola summaa.

YlläsAvaimen kehityshanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR). Hanke päättyy kesäkuussa 2022.

 
 
Kuva 1: YlläsAvaimen tiimi kehittää liiketoimintaa yhteisvoimin. Kuvassa Marianne Koivumaa siivoustiimistä (vas.), siivouksen kohdepäällikkö Jaana Saarinen, yrittäjä Tiina Walin-Jatkola, huolto- ja projektipäällikkö Pekka Lindstedt sekä iloinen asiakaspalvelija Anne Kallioaho. Kuva: Satu Renko
 
Kuva 2: LED Tailorin WiSDOM DS -pintadesinfiointikaapissa desinfioidaan mökkien avaimia. Kuva: Satu Renko
 
 

Lisätiedot:
Tiina-Walin Jatkola, yrittäjä, toimitusjohtaja
tiina.walin-jatkola@yllas.fi
+358 40 827 7354
Ylläsavain Oy

 

Antti Käppi, Manager – Hotel Systems Sales, Consultation and Support Services
antti.kappi@hoistgroup.com
+358 (0)40 842 0916
Hoist Group – Vantaa, Finland

 

Jarmo Ikonen, myyntijohtaja
jarmo.ikonen@ledtailor.fi
+358 40 849 61 17
LED Tailor Oy

 

Hanna Nevalainen, Tuoteryhmäpäällikkö
+358 (0)40 502 8828
hanna.nevalainen@steripolar.fi
Steripolar Oy